Curling: Jocul cu Piatra de Granit

Curling: Jocul cu Piatra de Granit

Curlingul este un sport de iarnă jucat pe o suprafață rectangulară de gheață. Două echipe, fiecare formată din doi sau patru jucători, se confruntă între ele. Porecla jocului, “the roaring game” (jocul tunător), provine de la sunetul răsunător pe care îl fac pietrele de granit în timp ce alunecă pe suprafața înghețată. De ce, însă, sunt aceste pietre atât de speciale?

Pietrele de Granit: Componente Esențiale

 1. Suprafața de Alunecare:
  • Partea inferioară a unei pietre de curling, cunoscută sub numele de “suprafața de alunecare,” joacă un rol crucial. Aceasta trebuie să fie realizată dintr-un granit care absoarbe cât mai puțină apă. De ce? Orice apă absorbită în suprafața de alunecare ar putea îngheța, se dilată, fractura granulele minerale și crea gropi pe partea inferioară a pietrei.
  • Aceste gropi conduc la asperități, compromițând performanța pietrei. Imaginați-vă cum ar aluneca o piatră denivelată pe gheață — nu ar aluneca lin către țintă.
 2. Suprafața de Impact:
  • Corpul pietrei de curling este realizat dintr-un granit extrem de rezistent. Acest granit ar trebui să absoarbă impacturile cu deteriorarea minimă a granulelor minerale.
  • Granulele minerale deteriorate pot crea gropi pe “suprafața de impact” a pietrei. Aceste gropi afectează modul în care energia de impact este absorbită, influențând performanța pietrei în timpul jocului.
  • Odată ce apare o groapă pe suprafața de impact, acea zonă devine vulnerabilă la deteriorare suplimentară. Repararea promptă este esențială pentru menținerea integrității pietrei.

Originea Granitului: Ailsa Craig și Cariera Trefor

 1. Ailsa Craig:
  • Cele mai populare pietre de curling sunt realizate din granituri extrase din doar două locații. Una dintre ele este Ailsa Craig, o insulă situată în Firth of Clyde, între Irlanda și Scoția.
  • Firma Kays of Scotland produce pietre de curling din granitul Ailsa Craig încă din 1851. Ei au fost furnizorii exclusivi pentru Jocurile Olimpice de Iarnă începând din 2006.
  • Pentru suprafața de alunecare se utilizează granitul Ailsa Craig Blue Hone, care absoarbe cât mai puțină apă. Corpul pietrei este realizat din granitul Ailsa Craig Common Green.
 2. Cariera Trefor Granite:
  • A doua sursă de pietre de curling este Cariera Trefor Granite, situată pe coasta Țării Galilor.
  • Canada Curling Stone Company produce pietre din granitul Trefor începând din 1992. Ei au furnizat pietre pentru Jocurile Olimpice de Iarnă din 2002.

Greutatea Crucială: Specificațiile Pietrelor de Curling

 • Pietrele de curling au o greutate cuprinsă între 38 și 44 de livre (17–20 kilograme). Greutatea lor, împreună cu manevrarea precisă a jucătorilor, determină traiectoria acestora.
 • Jucătorii glisează strategic pietrele către ținta numită „casa”. Ștergerea gheții în fața unei pietre în mișcare influențează atât viteza, cât și direcția acesteia. Frecarea măturii încălzește gheața, permițând pietrei să-și mențină viteza și să călătorească pe o traiectorie cât mai dreaptă.

Concluzie: Dansul Granitului pe Gheață

În lumea curlingului, pietrele de granit sunt mai mult decât simple unelte – ele sunt inima jocului. Proprietățile lor unice, originea granitului atent selectată și meșteșugul precis contribuie la istoria bogată și spiritul competitiv al acestui sport. Așadar, data viitoare când urmăriți un joc de curling, acordați atenție acelor pietre de granit – ele poartă secole de tradiție și speranțele campionilor pe gheață.

Share:

More Posts

Piese de Șah din Granit

Piese de Șah din Granit

Piesele de șah din granit reprezintă o alegere neconvențională și interesantă pentru pasionații de șah. Granitul este durabil și elegant poate adăuga o notă distinctivă